Antibiorezistența

Cum se poate asigura o utilizare responsabilă a antibioticelor pentru producerea animalelor destinate consumului ?

Rezistența animalelor la antibiotice - la fel ca aceea a oamenilor - devine o provocare tot mai mare în ziua de azi. Vorbim despre rezistență la antibiotice atunci când anumite bacterii sunt capabile să „reziste” și să supraviețuiască în urma expunerii la un anumit antibiotic care, în mod normal, ar fi trebuit să aibă un efect de anihilare sau de inhibare a creșterii acestuia.

Descarcă


Cum putem menține eficacitatea antimicrobienelor în prezent și în viitor

Pentru antimicrobiene este nevoie întotdeauna o rețetă eliberată de un medic veterinar

Medicamentele antimicrobiene sunt esențiale pentru tratarea și prevenirea bolilor la om și la animale. Însă riscul ca organismul care cauzează boala să dezvolte rezistență la aceste medicamente sporește odată cu fiecare utilizare. Pentru a asigura eficacitatea antimicrobienelor în prezent și în viitor, acestea trebuie să fie strict controlate. Antimicrobienele trebuie să fie prescrise numai de medici sau de medici veterinari, în urma unei examinări și a unui diagnostic clinic. Ori de câte ori este posibil, ar trebui efectuat un test de sensibilitate pentru a determina antimicrobienele care vor fi cele mai eficace în tratarea unei anumite boli.

Descarcă


Cum să utilizăm antimicrobienele în mod responsabil: sfaturi pentru medicii veterinari

Nu prescrieți niciodată antimicrobiene fără a efectua o examinare și fără a pune un diagnostic

De fiecare dată când utilizați antimicrobiene, riscul ca organismul care cauzează boala să dezvolte rezistență la acestea sporește. Pentru asigurarea eficienței acestora în prezent și în viitor, trebuie să controlați strict utilizarea lor. Trebuie să prescrieți numai dozajul corect al substanțelor antimicrobiene, stabilit în urma unei examinări și a unui diagnostic clinic. De asemenea, trebuie să efectuați teste de sensibilitate de câte ori este posibil. Evaluați î ntotdeauna eficacitatea tratamentului după administrare.

Descarcă


Orientări pentru utilizarea prudentă a substanțelor antimicrobiene în medicina veterinară

Utilizarea pe scară largă a substanțelor antimicrobiene în medicina umană și veterinară în ultimii ani a accelerat apariția și răspândirea microorganismelor rezistente. Această situație a fost agravată de lipsa investițiilor în dezvoltarea de noi antibiotice eficiente. Gravitatea consecințelor este evidentă: se estimează că, în fiecare an, infecțiile rezistente la medicamente conduc la decesul a cel puțin 25 000 de pacienți și generează costuri pentru UE de 1,5 miliarde EUR (costuri de asistență medicală și pierderi ale productivității).

Descarcă


Norme de conduită în terapia antimicrobiană la câine

Utilizarea responsabilă a agenților antimicrobieni conservă și optimizează eficacitatea substanțelor antimicrobiene și reduce la minim selecția bacteriilor rezistente la substanțe antimicrobiene, protejând astfel sănătatea publică și sănătatea animală.

Descarcă